top of page
Search
  • captainmarvelbg33

R.I.P Софийският либерал

Докато либералите по цял свят бурно се радваха, когато Фейсбук премахна профила на бившият президент на САЩ Доналд Тръмп. Няколко тихи гласчета тук и там се опитаха да повдигнат въпроса за свободата на словото. Опитаха се да попитат кое дава конституционното и морално право на тех гигантите да определят, кого и какво искаме да четем. Отговора беше, че са частна компания и могат да правят, каквото си искат. Сиреч свободно може да бъде само слово, което на тях им харесва.

В този ред на мисли нека ви разкажа за една много забавна българска страничка във Фейсбук - Софийският либерал. Авторът на страницата публикуваше забавни “мемета” и статуси. Видимо беше, че подхожда със хумор и добронамерен сарказъм към родните либерали и заобикалящата ги култура. Имаше мнение по всички теми свързани с хипстърската култура и градските десни.


Защо ви занимавам с някаква си група с безобидни шегички ли? Ами защото тази на пръв поглед безобидна страница със хумористичен поглед върху хипстърката култура беше репортвана(докладвана) от армията последователи на “Да България” и беше закрита.

Нека ви демонстрирам какъв беше хуморът, който така дълбоко и истински обиди уж либералните ни съграждани, които проповядват толерантност към всички (освен, ако не си консервативен).


Страницата придоби голяма популярност след една публикация за ето този Кето хляб (не ни е съвсем ясно какво е това). Софийският либерал качи снимката със саркастичен коментар, че е много щастлив да види, че България не изостава от трендовете и не ядем вече само обикновен хляб като плебей.





Сега сигурно се чудите как и защо огромна компания като Фейсбук обръща внимание на подобни безпочвени жалвания. Ние си зададохме същия въпрос. Потърсихме администратори на други подобни страници (няма да ги назовем, за да не ги докладват и тях стожерите на ТОЛЕРАНТНОСТТА), които ни разказаха, че не само са обект на координирано докладване на Фейсбук, а и че тези докладвания стигат до “правилните” хора. Оказва се, че наши сънародници със ясни пристрастия към Да България са служители в социалната мрежа и старателно се грижат платформата да не съдържа НИКАКВА критика към градската десница.


Друг пример за груб и неуместен хумор, който трябва да се докладва:



Цензурата и манипулацията винаги е била част от обществения и социален живот. Сега просто намериха една много по-елегантна алтернатива на горенето на книги. С няколко клика на мишката един човек самосиндикално решава, че единствената идеология, която и е позволено да съществува е тази на либералите. Честито на печелившите, а на останалите препоръчваме повече социални контакти отколкото мрежи.


1,885 views0 comments
bottom of page