top of page
Search
  • Writer's pictureBlog Budilnik

Сухопътните войски се модернизират с бронирани машини направени в Търговище

Updated: Jan 20, 2021

Бронираните машини за Сухопътните войски - третият голям проект за модернизация на армията, ще се правят в завода "Терем" в Търговище. Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, който посети завода заедно с премиера Бойко Борисов, който видя някои модернизирани танкове Т-72, предава БНТ.

Миналата седмица държавният завод подписа договор с Министерството на отбраната за модернизация на 44 танка Т-72 за над 78 млн. лв.

По думите на Каракачанов модернизацията на Т-72, основният боен танк на Българската армия, се завършва с осигурени пари. Миналата сряда те са гласувани на Министерския съвет, а договорът е подписан с "Терем"-Търговище, допълни вицепремиерът.

Премиерът напомни, че тази година е подписан и договор за покупка на два модулни патрулни кораба за Военноморските сили и нови изтребители за авиацията.

"От 15 години такава модернизация на армията ни не е правена. Работим по натовски стандарти и правим всичко необходимо за военните училища, авиацията, моряците, сухопътните сили, специалните части, инфраструктура и летищата." Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при посещението си в завода в Търговище, цитиран от пресслужбата на кабинета.

Преди дни правителството отпусна 50 млн. лева по бюджета на Министерството на отбраната за осъществяване на инвестиционен проект "Модернизация на Т-72 за нуждите на танковите формирования от Сухопътни войски". Реализирането му ще позволи придобиване на нови и повишаване на съществуващите способности. Проектът е пряко свързан с концепцията за изграждане на отбранителна способност на декларираната в НАТО бригада от "тежък" тип.

По време на посещението на премиера Борисов в завода в Търговище бе показан прототипът за модернизация на танковете Т-72, при който се подменят приборите за наблюдение, интегрира се нова система за управление на огъня, както и сателитна връзка.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов е докладвал на премиера за изпълнението на договора за придобиване на два многофункционални патрулни кораба. Той е информирал за хода и на останалите проекти за модернизация на армията, които се извършват в момента, като е акцентирал върху придобиването на бойни самолети и инфраструктурата на военните летища.

104 views0 comments

Comments


bottom of page